Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü tarafından, 2025 Aile Yılı münasebetiyle “Aile Refahı” temalı Aile ve Sosyal Hizmet Çalıştayı düzenlendi. Mavi Salon’da gerçekleştirilen çalıştaya; çok sayıda akademisyen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığından yetkililer, il müdürleri, sosyal hizmet uzmanları ve öğrencilerimiz katıldı.
.jpg)
Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin sunduğu müzik dinletisiyle başlayan program, açılış konuşmaları ile devam etti.
_1.jpg)
.jpg)
“Güçlü aileler, güçlü toplumların altyapısını oluşturur”
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rumeysa Akgün, aile ve sosyal hizmet alanlarının kesişiminde yer alan, çok disiplinli bir bakış açısıyla kurgulanan bir çalıştay gerçekleştirildiğine vurgu yaptı. Doç. Dr. Akgün, “Toplumsal yapının en küçük ve en etkili birimi olan aile; bireyin biyopsikososyal gelişimini şekillendiren, aynı zamanda kültürel sürekliliğin sağlanmasına aracılık eden temel bir kurumdur. Bu yönüyle aile, sadece bireysel refahın değil aynı zamanda toplumsal bütünlüğün de taşıyıcısıdır. Aile, bireyin hayata tutunduğu ilk bağ, ilk sığınaktır. Sosyal hizmet ise bu bağların zedelenmemesi, onarılması ve güçlenmesi için çalışan bir köprüdür.” dedi. Güçlü ailelerin, güçlü toplumların altyapısını oluşturduğunu vurgulayan Doç. Dr. Akgün; çalıştayın ayrıca, kadın, çocuk, engelli, yaşlı ve adli sosyal hizmet alanlarında teorik bilgi ile uygulamayı bir araya getirmeyi hedeflediğini belirtti.
_1.jpg)
_1.jpg)
“Aile, değerlerimizin taşıyıcısıdır”
Kırıkkale Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Çiğdem Açıkyıldız Kazel ise yaptığı konuşmada, toplumların temelini oluşturan en önemli yapı taşı ailenin, bireylerin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılayan bir yapı olduğunu, aynı zamanda milli ve manevi değerlerimizi kuşatan ve bu değerlerin kuşaktan kuşağa aktarıldığı en kıymetli kurum olduğunu ifade etti. İl Müdürü Çiğdem Açıkyıldız Kazel, “Günümüzde yaşadığımız hızlı teknolojik gelişmeler, sosyal dönüşümler ve küresel değişimler, bizlere aile kurumunun ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu bir kez daha göstermektedir. Bu süreçte aileyi korumak ve güçlendirmek her zamankinden daha fazla önem kazanmaktadır. 2024-2028 yıllarını kapsayan Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı, Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde ve bakanlığımızın koordinasyonunda hazırlanmış ve uygulamaya alınmıştır. Bu eylem planı; aileye yönelik riskleri azaltmayı, sosyal kalkınmayı desteklemeyi, güçlü ve sağlıklı bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda aile kurumunun toplumumuzdaki merkezi rolüne dikkat çekmek ve mevcut sorunları tespit ederek çözüm yolları geliştirmek amacıyla 2025 yılı Aile yılı olarak ilan edilmiştir.” dedi.
.jpg)
Çalıştay kapsamında, Kırıkkale Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Eğitim ve Danışmanlık Birimi personeli Sosyolog Havva Şensoy tarafından Aile Yılı tanıtım sunumu yapıldı. Sunumda, Aile Yılı kapsamında yürütülecek faaliyetler, hedeflenen toplumsal farkındalık ve kurumlar arası iş birliği vurgulandı.

Açılış konuşmaları sonrasında program, oturumlarla devam etti.
Çalıştay; Adalet Bakanlığı Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Zeynep Mutlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Bülent Karakuş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hakan Keçe ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Serap Sever’in konuşmaları ile devam etti.
Uzman konuşmacılar; adli sosyal hizmet uygulamaları, yaşlılara yönelik hizmetler, Türkiye’de çocuk koruma hizmetlerine ilişkin politika ve güncel psiko-sosyal destek yaklaşımları, kadına yönelik şiddetle mücadele alanında kurumsal mekanizmalar ve uygulama alanları hakkında detaylı bilgiler vererek dinleyicilerin sorularını cevapladı.
Çalıştay, genel değerlendirme toplantısı ile sona erdi.

.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)
.jpeg)